top of page

Grup Operatiu Liquats

Actualitzat: Mar 5

A Eco Artesa apostem per la innovació com a mitjà per a ser més sostenibles. Seguint aquesta màxima, el 2021, sabedors que en el marc del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader) i a través de la Generalitat de Catalunya, s’impulsaven ajudes per a l’execució de projectes pilot innovadors, vam presentar candidatura per tirar endavant un Grup Operatiu (GO) que treballés en el projecte “Liquats – Avaluació de l’ús de varietats autòctones de llegums procedents de l’agricultura ecològica i aplicació de solucions innovadores per tal de reduir-ne el malbaratament”. El maig del 2022, la nostra proposta va ser acceptada i vam començar a caminar. Ho vam fer conjuntament amb la Cooperativa d’Artesa de Segre com a líder del GO (i juntament amb nosaltres com a membres beneficiaris), Restauración Colectiva com a membre no beneficiari i l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries) com a centre tecnològic i coordinador del projecte. Tinguem en compte que un Grup Operatiu consisteix en l’associació de diversos socis amb interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i pràctic, vinculats al sector agroalimentari. Els membres del GO es comprometen a treballar plegats i activament per resoldre un problema específic sectorial/territorial o bé aprofitar una oportunitat concreta.



L’objectiu que ens vàrem marcar va ser el desenvolupament de diferents productes innovadors, en base a excedents de varietats autòctones de llegums procedents de l’agricultura ecològica, que tinguessin un alt valor nutricional. En aquest sentit, primer vam dur a terme una selecció i caracterització de les diferents varietats de llegums autòctones utilitzades en la prova pilot. Després, vam treballar en el desenvolupament d’una crema dolça pensada per a persones amb disfàgia i de dues begudes vegetals a base de llegums. Finalment, vam preveure diferents accions de divulgació del projecte. Com a propòsits secundaris, també vam posar èmfasi en la reducció del malbaratament alimentari, en potenciar de l’ús de varietats autòctones i en afegir valor a les produccions agrícoles.


En aquests moments, mantenim converses amb diferents empreses i proveïdors per tirar endavant l’elaboració i la comercialització d’aquests productes, amb la voluntat que acabin formant part del circuit comercial. Creiem que el seu desenvolupament representa un avantatge competitiu per a les empreses que els elaborin, així com també aportarà una valorització a aquells excedents que, per diferents motius, no compleixen amb els estàndards de qualitat per ser comercialitzats o representin excedents de producció, però que igualment poden proporcionar un valor afegit al sector agrari català, convertint-se en la base d’altres productes.

El projecte, que va finalitzar el passat mes de setembre, contribueix decididament a la reducció de la petjada ecològica de la producció de llegums i, per tant, a la sostenibilitat del sistema de producció ecològic. Està finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la Innovació del “Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022”.




 
 
 

Comments


bottom of page